Jak duże znaczenie ma wysokość i rozmiar stołu dla komfortu klientów restauracji?

Podczas urządzania restauracji, kawiarni czy bistro należy przykładać szczególną uwagę do komfortu przyszłych gości. Jest to niezwykle istotne, ponieważ osoby, które nie czują się swobodnie w danym miejscu, na pewno nie odwiedzą go ponownie. W dzisiejszym artykule odpowiemy na pytanie, jakie znaczenie dla komfortu gości ma wysokość i rozmiar wybranych do lokalu stołów. Zapraszamy do lektury dalszej części tekstu.

Komfort gości restauracji – od czego zależy?

Komfort gości odwiedzających restaurację to szerokie i często indywidualnie interpretowane zagadnienie. Istnieje jednak kilka standardowych zasad, których przestrzeganie pozwala mieć wpływ na podwyższenie uczucia komfortu wśród klientów lokalu. Wszyscy goście powinni mieć zapewnioną odpowiednią ilość miejsca przy stolikach. Ważne jest również zagwarantowanie wolnej przestrzeni pomiędzy kolejnymi stolikami, by klienci nie czuli się osaczeni zarówno przez obsługę, jak i innych gości. Niezwykle istotne jest też profesjonalne zachowanie pracowników restauracji, w tym przede wszystkim kelnerów obsługujących stoliki. Ich kultura osobista, dobra znajomość menu, a przy tym nienarzucanie się zbytnio klientom jest bardzo ważne. Jeśli zostaną spełnione te podstawowe warunki, goście lokalu z pewnością będą czuć się w nim bardziej komfortowo.

O czym należy pamiętać, wybierając stoły do restauracji?

Na komfort gości odwiedzających restaurację duży wpływ ma również prawidłowy dobór mebli, w tym szczególnie stołów. Podczas wyboru ważny jest kształt, rozmiar oraz styl stołu dopasowany do stylu, w którym urządzone zostało wnętrze lokalu. Gabaryty stołu muszą być dobrane także do metrażu pomieszczenia oraz liczby klientów, które kawiarnia może obsłużyć. Idealnie dobrane meble restauracyjne podkreślają atuty lokalu i korespondują z otoczeniem. Dobrym rozwiązaniem w restauracjach czy kawiarniach, szczególnie tych o ograniczonym metrażu, są modele z mechanizmem składania blatu do pozycji pionowej. Podstawy stolików BISTRO są niezwykle funkcjonalne, ponieważ pozwalają zaoszczędzić miejsce w momencie, gdy wewnątrz nie ma kompletu gości.

Czy istnieje uniwersalny rozmiar restauracyjnych stołów?

Do restauracji, które nie są urządzane według indywidualnego pomysłu właściciela, najczęściej kupowane są stoły o uniwersalnych wymiarach, czyli wysokości 75 cm (szerokość zależna jest od ilości miejsca w lokalu). Wysokość ta jest dostosowana do osób o wzroście od 160 do 180 cm. Klienci o takich wymiarach będą czuć się przy nich komfortowo. Dobierając stół dla niższych lub wyższych osób, warto wziąć pod uwagę modele z regulowaną wysokością blatu, którą bez problemów można dostosować do wzrostu klientów. Jest to rozwiązanie bardzo praktyczne i polecane właścicielom restauracji, którym zależy na komforcie wszystkich obsługiwanych gości.

Ostatnie artykuły